Assalamualaikum...
DORAEMON??? APA KAITAN DENGAN DORAEMON???
Sejak dari kecil sampai sekarang nie umur dah 20 tahun masih minat citer DORAEMON
Yang paling best poketnye. dalam poket dia ade macam2 alat yang cangih. kalau zaman kanak-kanak dahulu, setiap kali pergi Upwell mesti merenget kat ayah dan ibu nak beli cd Doraemon. ayah belikan jugak untuk azie hehehe
Tema minum petang azie hari ini ialah............
DORAYAKI
SELAMAT MENCUBA :)
DORAEMON??? APA KAITAN DENGAN DORAEMON???
Sejak dari kecil sampai sekarang nie umur dah 20 tahun masih minat citer DORAEMON
Yang paling best poketnye. dalam poket dia ade macam2 alat yang cangih. kalau zaman kanak-kanak dahulu, setiap kali pergi Upwell mesti merenget kat ayah dan ibu nak beli cd Doraemon. ayah belikan jugak untuk azie hehehe
Tema minum petang azie hari ini ialah............
DORAYAKI
Resepi kuih Dorayaki memang mudah untuk di sediakan dan sedap apabila menikmatinya.
Tapi......................... azie buat tak cantik :'( kalau anda buat lagi cantik :)
KUIH DORAYAKI
Bahan-bahan:
100gm tepung kek atau tepung gandum
½ sudu teh baking soda
60gram gula halus
2 sudu madu
2 biji telur
½ sudu minyak masak
½ sudu teh esen vanilla
Sedikit marjerin/ mentega / minyak masak
Inti:
kacang merah yg manis/ kaya
Bahan-bahan:
100gm tepung kek atau tepung gandum
½ sudu teh baking soda
60gram gula halus
2 sudu madu
2 biji telur
½ sudu minyak masak
½ sudu teh esen vanilla
Sedikit marjerin/ mentega / minyak masak
Inti:
kacang merah yg manis/ kaya
Cara Penyediaan:
Masukkan telur dan gula dalam mangkuk besar, pukul sehingga kembang. Masukkan madu, minyak dan esen vanilla. Kacau hingga mesra. Ayak tepung bersama baking soda dan masukkan ke dalam campuran telur. Kacau adunan secara kaup balik (tambah sedikit susu cair jika adunan terlalu pekat).
Panaskan marjerin/ mentega / minyak masak atas kuali leper dengan api kecil.
Tuang suku cawan adunan, buat bulatan berdiameter 10cm. Masakkan bahagaian bawah sehingga berwarna perang, balikkan untuk masak sebelah atas pula sehingga adunan nampak masak. Ulang sampai habis (20 keping).
Letak 1 sudu besar kacang merah/kaya ditengah sekeping kuih, tutup dgn satu keping kuih. Tekan dengan tangan pelahan-lahan untuk meratakan kacang merah /kaya
Masukkan telur dan gula dalam mangkuk besar, pukul sehingga kembang. Masukkan madu, minyak dan esen vanilla. Kacau hingga mesra. Ayak tepung bersama baking soda dan masukkan ke dalam campuran telur. Kacau adunan secara kaup balik (tambah sedikit susu cair jika adunan terlalu pekat).
Panaskan marjerin/ mentega / minyak masak atas kuali leper dengan api kecil.
Tuang suku cawan adunan, buat bulatan berdiameter 10cm. Masakkan bahagaian bawah sehingga berwarna perang, balikkan untuk masak sebelah atas pula sehingga adunan nampak masak. Ulang sampai habis (20 keping).
Letak 1 sudu besar kacang merah/kaya ditengah sekeping kuih, tutup dgn satu keping kuih. Tekan dengan tangan pelahan-lahan untuk meratakan kacang merah /kaya
SELAMAT MENCUBA :)
No comments:
Post a Comment